хімічний склад насіння.біологічне значення насіння
Опис насіння і їх значення. Насіння квасолі типові для покрытосеменного двудольного рослини. Вони мають форму бобів з опуклою й увігнутою сторонами. Увігнута частина має помітний рубчик — місце кріплення семяножки, зв'язуючої з околоплодником. Найкраща вода для пророщування насіння — тала. Хімічний склад і калорійність. Квасоля є цінним джерелом живлення. 100 м знаходиться близько 298 ккал, а також
Таблиця 1. Середній хімічний склад зерна і насіння. (з розрахунку на 100 г маси), г. Вплив географічного фактора на хімічний склад зерна очевидний. Різноякісність хімічного складу спостерігається навіть у зерні з різних частин колоса (зерно середньої частини колоса багатше на білок, зерно кукурудзи з нижньої частини качана найкраще за хімічним складом). Хімічний склад зернових, зернобобових та круп'яних культур. Білки зерна злакових культур переважно розчинні в 70 %-му спирті. Це — проламіни. Велике значення для оцінки харчового зерна різних культур має амінокислотний склад білків. У зерні пшениці найбільше глютамінової кислоти, а в її зародках багато незамінних амінокислот, зокрема лізину.
Хімічний склад сировини. Насіння містить слиз (10–15 %), білки, жирну олію. Слиз складається з нейтральної та кислої фракцій. Незважаючи на використання синтетичних полімерів камеді не втратили свого значення. Їх заготівля досі ведеться у великих масштабах для потреб харчової, текстильної, лакофарбової, шкіряної, фармацевтичної промисловості та ін. Слизи.
Біологічне значення багатьох ультрамікроелементів не встановлене. Речовини клітини. Неорганічні. Унікальні фізико-хімічні властивості води забезпечують її здатність виконувати різні функції. В ембріона людини у віці 1,5 місяця вода становить 97,5%, у восьмимісячного - 83, у немовляти – 74, а у дорослої людини – 66%. Функції води. НАСІННІ РОСЛИНИ Навчальна гра 13. Перший мільйон Навчальний тест 13. Тест на повторення 13.
Насіння є носієм біологічного та генетичного різноманіття й велике значення для збереження рослинних генетичних ресурсів. Воно є предметом інтелектуальної власності і товаром при реалізації рослинних матеріалів. Достатнє, якісне та швидке розмноження насіння і садивного матеріалу та його пропозиції на ринку дозволяють фермерам і сільськогосподарським підприємствам постійно використовувати переваги нових сортів: підвищену потенційну продуктивність, високу стабільність та пластичність, стійкість до хвороб, шкідників, стресових факторів, споживчі та технологічні властивості. Хімічний склад насіння, кількісні та якісні зміни в ньому під час росту та розвитку. Білки і амінокислоти. Жири та жироподібні речовини.
Морфологічні особливості та хімічний склад насіння . 26 1.3. Фізіологічні та біохімічні процеси при дозріванні насіння 38 1.4. Насіння є носієм інформації про біологічні, урожайні, госпо дарські властивості рослин, і тому якість насіння зумовлює рівень врожайності тієї або іншої культури. 5. Важливість насіння в рослинництві усвідомлювалася здавна, і це спонукало відбирати для сівби насіннєвий матеріал з кращих рослин за зовнішніми ознаками: розміром, виповненістю, ваго витістю тощо. Значення насіння для сільськогосподарського виробництва. Значення насіння для сільськогосподарського виробництва поля гає в тому, що воно належить до основних засобів, які забезпечу ють отримання продовольства.
Хімічний склад насіння. У земній корі налічується близько 100 хімічних елементів, але для життя необхідні тільки 16. Частина з них входить до складу мінеральних речовин, які розчинюються у воді ґрунту і надходять через кореневу систему до всіх клітин рослинного організму, зокрема і до насінини. Найбільш поширені елементи: водень, вуглець, кисень і азот. Вони складають близько 99% всієї маси неорганічних речовин.
Це насіння бобових культур : сої, гороху, люпину, квасолі, нуту, сочевиці, віки тощо. – багаті на жири – містять 2550 % жирів і 2040 % білка. Це олійні культури: соняшник, льон, рапс, гірчиця, рижик, мак тощо. Найціннішою складовою частиною зерна є білки. За амінокислотним складом білки зерна переважно повноцінні, оскільки мають усі незамінні амінокислоти. Хлібні злаки однак мають низький амінокислотний скор за лізином. У зерні пшениці найціннішими є фракції білка гліадин і глютенин, що здатні утворювати клейковину.
Вимоги до насіння. Насіння — один з основним факторів високої урожайності культур, оскільки є носієм біологічних і господарських якостей рослин. Однак насіння навіть одного сорту і однієї рослини за якостями різне. Це зумовлено генетичними та мат-різноякісність пов'язана з тим, що чоловічі і жіночі гамети вносять в зиготу свої (неоднакові) спадкові ознаки. Проте період спокою є відносним, оскільки в цей час проходять процеси дихання, зміни вологості і хімічного складу, післязбиральне достигання та ін. Насіння - організм, у якому проходять складні процеси, характерні для живого організму. Обмін речовин, який проходить у насінні, потребує певної кількості енергії.
Ендосперм, який має важливе значення для розвитку зародка й слугує для нього основним джерелом поживних речовин, може бути двох основних типів – нуклеарним і целюлярним. При нуклеарному типі перший поділ ядра й декілька наступних не супроводжуються утворенням клітинних перегородок, які або взагалі не виникають, або виникають пізніше. З нуцелюса в окремих випадках формується так званий зовнішній білок – перисперм. Стінка зав’язі після запліднення утворює оплодень, який оточує насінини. При цьому стінки зав’язі розростаються, видозмінюються, змінюється їх хімічний склад. Особливо глибокими є біохімічні зміни.
Особливості хімічного складу живих організмів Співвідношення хімічних елементів у живій та неживій природі. Властивості води та її функції в організмі. Гідрофільні та гідрофобні сполуки. Нестатеве та вегетативне розмноження, їхнє біологічне значення. Статеве розмноження та його форми. Будова та процеси формування статевих клітин. Роздільностатеві та гермафродитні організми. Запліднення та його форми. Партеногенез та його біологічне значення. Етапи індивідуального розвитку організмів. Особливості онтогенезу тварин. Біологічне значення квітки, насіння та плодів, їх роль у житті людини. Вегетативне розмноження рослин у природі та господарстві людини. Біологічні основи вегетативного розмноження.
насіння одно- та дводольних рослин. Хімічний склад насіння. Особливості будови плодів. Різноманітність плодів: плоди. соковиті та сухі, прості та збірні, супліддя тощо. Способи поширення. плодів та насіння. Умови проростання насіння. Ріст та. розвиток рослин. Біологічне значення квітки, насіння та плодів, їхня роль у житті людини. Рослина — цілісний, інтегрований організм. Біологічне значення цих процесів та фактори, що на них впливають. Шляхи підвищення продуктивності квіткових рослин. Тривалість життя листків, листопадні та вічнозелені рослини.
У статті висвітлено хімічний склад шроту насіння льону, оптимальну кількість його використання у хлібі, хімічний склад хліба та забезпечення ним добової потреби організму в поживних речовинах. Використання шроту насіння льону для надання хлібу оздоровчих властивостей. 03.01.2018. Категории. Хлебопечение. Теги. качество. обследование.
Хімічний склад насіння томатів, шкірочки і томатних вичавок. Компонент. Масова частка, (\% до сухих речовин). Білки насіння томатів мають високу біологічну цінність та харак-теризуються високим вмістом розчинних фракцій. Таблиця. Порівняльна характеристика фракційного складу білків насіння томатів та сої. Насіння томатів. Томатні вичавки. Промислове значення мають декілька видів сливи: чорнослив, ренклод, мірабель, садова слива, терен, алича. Вихід кісточок колива-ється від 5 % (чорнослив) до 12 % (мірабель). У ядрі міститься при-близно 1,8 % амігдаліну.
Комментарии
Отправить комментарий